تاریخ انتشار:  ۱۴۰۲/۰۲/۲۶  -   تعداد بازدید:  138


عجيب‌ ترين چيزهايي که باعث سرطان مي‌شوند
 
درصد زيادي از سرطان‌ها بر اثر عوامل بسيار ساده‌اي به وجود مي‌آيند که ما هر روز به راحتي و بدون توجه از کنار آنها مي‌گذريم. اگر بيماراني که امروز بر تخت‌هاي بيمارستان خوابيده‌اند، اين موارد را مي‌دانستند شايد هيچگاه به سرطان دچار نمي‌شدند.
شايد اين ادعاها عجيب به نظر برسد، اما هر کدام از آنها نتيجه بيش از 20 سال تحقيقات دانشمندان ايالات متحده روي بيماري سرطان است. اين دانشمندان متوجه شدند درصد زيادي از سرطان‌ها بر اثر عوامل بسيار ساده‌اي به وجود مي‌آيند که ما هر روز به راحتي و بدون توجه از کنار آنها مي‌گذريم. اين در حالي است که اگر بيماراني که امروز بر تخت‌هاي بيمارستان خوابيده‌اند، اين موارد را مي‌دانستند شايد هيچگاه در طول عمر خود به سرطان دچار نمي‌شدند .
.
 
عامل سرطان‌زاي شماره 1:
کفش‌هاي پاشنه‌بلند
پوشيدن کفش‌هاي راحت و داراي پاشنه کوتاه مي‌تواند يکي از عوامل ايجاد تورم‌هاي غيرضروري در بدن را برطرف کرده و مانع از ابتلاي ما به سرطان شود. تورم يکي از فرآيندهاي طبيعي بدن براي درمان است و زماني ايجاد مي‌شود که بدن در برابر يک محرک آزاردهنده مانند باکتري‌ها، آسيب‌ها و جراحت‌ها قرار مي‌گيرد. اما زماني که اين تورم حالت هميشگي و مزمن به خود بگيرد، بسيار مخرب مي‌شود.
بخشي از اين تورم‌هاي مزمن بر اثر ابتلا به بيماري‌هايي مانند آلزايمر، ديابت، بيماري قلبي و مانند آن به وجود مي‌آيند. براي همين است که در افراد مبتلا به اين بيماري خطر ابتلا به سرطان بسيار بيشتر از ديگران است. سرطان در اصل زماني به وجود مي‌آيد که ژن‌هاي بدن دچار نقص يا آسيب مي‌شوند. در بسياري از موارد بعد از وارد شدن اين آسيب‌ها، بدن سعي مي‌کند آنها را ترميم کند، اما زماني که اين عوامل مانند تورم حالت دائمي به خود بگيرند، بدن مجبور است وقت زيادي را صرف برطرف کردن آن کند و به همين دليل از ترميم ژن‌هاي آسيب‌ديده اجتناب مي‌کند و اين درست زماني است که ما مستعد ابتلا به سرطان مي‌شويم. متاسفانه پوشيدن کفش‌هاي پاشنه بلند يکي از کارهاي اشتباهي است كه بسياري از زنان هر روز انجام مي‌دهند و بدن خود را مستعد ابتلا به سرطان مي‌کنند. با اين کار مفاصل پا به طور مداوم در معرض آسيب و تورم قرار مي‌گيرند و توجه بدن را به خود جلب مي‌کنند. در اين زمان سيستم ايمني به جاي درمان ژن‌هاي آسيب‌ديده مجبور است بخش زيادي از توجه خود را معطوف به اثرات جانبي کفش‌هاي پاشنه بلند کند.

عامل سرطان‌زاي شماره 2:
سرماخوردگي‌ها

يکي ديگر از روش‌هاي مهم براي پيشگيري از ايجاد تورم در بدن کاهش تعداد ابتلا به سرماخوردگي‌ها و آنفلوآنزاهاست. اين بيماري‌ها نه تنها باعث ايجاد تورم زيادي در بدن مي‌شوند، بلکه آسيب‌هايي را به وجود مي‌آورند که اثرات آنها تا مدت‌ها باقي مي‌ماند.
براي مثال هنگام ابتلا به سرماخوردگي مقدار زيادي از مواد شيميايي با عنوان سيتوکين‌ها در بدن ترشح مي‌شوند که به سلول‌ها فرمان مي‌دهند فعاليت طبيعي خود را متوقف کرده و به جاي آن پروتئين‌هاي خاص را توليد کنند. اين فعاليت‌ها مي‌توانند باعث ايجاد نقص‌هايي در سلامت ما شوند که تا 10 سال بعد هم اثرات آن باقي مي‌ماند. اما در سال 2010 دانشمندان متوجه شدند افرادي که هر سال واکسن‌هاي سرماخوردگي و آنفلوآنزا مي‌زنند نه تنها از ابتلا به اين بيماري‌ها پيشگيري مي‌کنند، بلکه احتمال ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و سرطان نيز در آنها کاهش پيدا مي‌کند .
جالب است بدانيد اگر سرماخوردگي‌ها و آنفلوآنزاها بيش از 2 هفته طول بکشند خطر ابتلا به بيماري‌هايي مانند چاقي، حمله قلبي، سکته و سرطان را تا آخر عمر زياد مي‌کنند. بنابراين اگر نمي‌توانيد از واکسن‌هاي سرماخوردگي يا آنفلوآنزا استفاده کنيد بهتر است حتما بهداشت را رعايت كرده و تا حد امکان از افراد مبتلا فاصله بگيريد .

عامل سرطان‌زاي شماره 3:
مکمل‌ها و مولتي‌ويتامين‌ها
فقط افراد مبتلا به کمبود ويتامين و مواد معدني و زنان باردار مجاز به استفاده از مکمل‌ها هستند. در سال 2010 آژانس تحقيقات سلامت ايالات‌متحده با بررسي 63 تحقيق گسترده به اين نتيجه رسيد که استفاده از مولتي‌ويتامين‌ها هيچ تاثيري در پيشگيري از ابتلا به سرطان و بيماري قلبي در بين اکثر مردم جهان ندارند. در عوض استفاده از بعضي از مکمل‌ها مانند ويتامينE، بتا کاروتين و ويتامين C مي‌توانند به سلامت بدن آسيب وارد کرده و خطر ابتلا به بيماري را افزايش دهند. بسياري از مردم معتقدند آنتي‌اکسيدان‌هايي مانند ويتامينE مي‌توانند با راديکال‌هاي آزاد و مضر بدن که بر اثر عواملي مانند سيگار کشيدن، نور آفتاب و مصرف غذاهاي چرب به وجود مي‌آيند، مبارزه کنند .
حقيقت اين است که از بين بردن کامل اين راديکال‌هاي آزاد کار درستي نيست. بدن در بعضي موارد اين راديکال‌هاي آزاد را توليد مي‌کند تا با سلول‌هاي مضر از جمله سلول‌هاي سرطاني مبارزه کند. اگر شما با مصرف دائمي ويتامين‌ها اين مکانيسم را متوقف کنيد، بدن توانايي طبيعي کنترل خود را از دست مي‌دهد. بنابراين بهتر است به جاي آنکه پول خود را صرف خريد مکمل‌هاي گران‌قيمت کنيد، غذاهاي سالم و باکيفيت بهتر تهيه کنيد.

عامل سرطان‌زاي شماره 4:
غذا و خواب نامنظم
افرادي که هر روز در يک ساعت مشخص غذا مي‌خورند، به تختخواب مي‌روند و صبح‌ها از خواب بيدار مي‌شوند، ميزان فشار به بدن خود را به حداقل مي‌رسانند. يکي از مواردي که بدن‌ ما به شدت به آن نياز دارد، داشتن برنامه منظم و يکنواخت است. براي همين بهتر است برنامه خواب منظمي داشته باشيد و اگر يک شب دير به تختخواب رفتيد، سعي کنيد روز بعد در همان ساعت معمول و هميشگي از خواب بيدار شويد. نداشتن برنامه خواب و غذاي نامنظم مي‌تواند باعث افزايش شديد هورمون استرس به نام کورتيزول در بدن شده که در درازمدت اثرات آن در سراسر بدن قابل مشاهده است.
عامل سرطان‌زاي شماره 5:
اجتناب از مصرف بعضي از داروهاي خاص
استاتين‌ها که پايين‌آورنده کلسترول خون هستند، به افرادي تجويز مي‌شوند که در معرض خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي هستند. انجام بعضي از تحقيقات نشان داده استفاده از اين داروها نقش بسيار مهمي در پايين آوردن ميزان تورم بدن دارند و مي‌توانند احتمال ابتلا به بسياري از بيماري‌ها را کاهش دهند. به همين دليل همه افراد بالاي 40 سال که يکي از ريسک‌هاي خطر براي ابتلا به بيماري قلبي مانند چاقي، سابقه خانوادگي و فشار خون بالا را دارند بايد با مشورت پزشک خود استفاده از اين داروها را آغاز کنند.
مطالعات بيشتر نشان داده كه استفاده از اين داروها نه تنها خطر ابتلا به بيماري قلبي را کاهش مي‌دهد، بلکه احتمال خطر مرگ در اثر بيماري‌هاي غيرقلبي مانند عفونت‌ها و بيماري‌هاي تنفسي را هم کم مي‌کند. همچنين افراد بالاي 50 سال بايد با پزشک خود در مورد استفاده دائمي از آسپيرين مشورت کنند، حتي اگر دچار بيماري قلبي نيستند. تحقيقات زيادي انجام شده که نشان مي‌دهد اين دارو مي‌تواند خطر ابتلا به همه سرطان‌ها را کاهش دهد.

عامل سرطان‌زاي شماره 6:
دهان‌شويه‌ها
مطالعاتي که از اواخر دهه 70 ميلادي انجام شده، نشان مي‌دهد دهان‌شويه‌هايي که حاوي اتانول هستند، خطر ابتلا به سرطان دهان را افزايش مي‌دهند. به نظر مي‌رسد اين ترکيب باعث آسيب‌پذير شدن بافت‌هاي دهان در برابر عوامل سرطان‌زا مانند دود سيگار مي‌شود. هرقدر ميزان الکل موجود در اين مواد بيشتر باشد، به همان اندازه خطر سرطان‌زا بودن آنها هم بيشتر است. اگر براي استفاده از اين محصولات اصرار داريد، بهتر است آنها را همان‌طوري مصرف کنيد که روي بسته‌شان ذکر شده و به هيچ وجه دهان‌شويه‌ها را قورت ندهيد. افراد سيگاري و اشخاصي که داراي سابقه خانوادگي ابتلا به سرطان دهان هستند، بهتر است حتما نمونه‌هاي بدون الکل اين نوع محصولات را خريداري کنند.

عامل سرطان‌زاي شماره 7:
استفاده از رنگ موها
زناني که به طور دائمي از رنگ‌ مو استفاده مي‌کنند بيشتر از ديگران در معرض خطر ابتلا به سرطان مثانه قرار دارند. اين اولين بار است که دانشمندان متوجه تعداد دفعات استفاده از اين محصولات و ارتباط آن با ايجاد سرطان شده‌اند. تحقيقات نشان مي‌دهد زناني که حداقل يک بار در ماه موهاي خود را رنگ مي‌کنند با احتمال دوبرابر بيشتر از زنان ديگر ممکن است سرطان مثانه را تجربه کنند. اگر استفاده از اين محصولات بيش از 15 سال است که ادامه دارد، بايد گفت احتمال ابتلا به سرطان تا سه برابر بيشتر مي‌شود. حتي آرايشگراني که خودشان از اين محصولات استفاده ‌نمي‌کنند، اما در معرض آنها قرار دارند با احتمال 50 درصد بيشتر ممکن است به سرطان مثانه دچار شوند. البته هر‌چه اين رنگ‌ها تيره‌تر باشد، ميزان مواد شيميايي سرطان‌زاي موجود در آنها بيشتر از نمونه‌هاي روشن‌تر است.

عامل سرطان‌زاي شماره8:
شبكه هاي اجتماعي
استفاده از سايت‌هاي اجتماعي باعث کاهش ميزان ارتباطات چهره به چهره شده و در عوض احتمال ابتلا به بيماري‌هاي بسيار جدي را افزايش مي‌دهد. دانشمندان معتقدند فرستادن اي‌ميل به ديگران به جاي ارتباطات رودررو اثرات بيولوژيک بسيار زيادي روي بدن دارد. منزوي شدن انسان‌ها باعث تغيير شيوه کار ژن‌هاي بدن، سيستم ايمني و حتي رگ‌هاي خوني مي‌شود و عملکرد مغز را نيز تحت تاثير قرار مي‌دهد.

اين عوامل مي‌تواند احتمال ابتلا به بيماري‌هاي خطرناک مانند سرطان، سکته، بيماري قلبي و آلزايمر را افزايش دهد. تحقيقات نشان مي‌دهد از 30 سال پيش به بعد، مردم زمان کمتري را براي ملاقات‌هاي رودررو صرف مي‌کنند که دليل اصلي آن هم افزايش استفاده از تکنولوژي‌هاي جديد در جامعه است. اين کار باعث کاهش ترشح هورمون اکسي‌توسين يا هورمون علاقه مي‌شود و فعاليت‌ بعضي از ژن‌هاي بدن را که در سيستم ايمني و محافظت از بدن تاثير دارند، تغيير مي‌دهد. در طول 20سال گذشته تعداد افرادي که معتقدند کسي را ندارند که بتوانند با آنها در مورد موضوعات مهم بحث کنند، بيش از سه‌برابر شده است. امروزه والدين زمان کمتري را در مقايسه با 10 سال پيش با فرزندان خود سپري مي‌کنند و همسران هم بخش زيادي از ساعات شبانه‌روز در کنار هم نيستند.

عامل سرطان‌زاي شماره 9:
نشستن مداوم
شايد عجيب به نظر برسد، اما علت ابتلاي درصد زيادي از افراد به بيماري سرطان، نشستن طولاني‌مدت بوده است. نشستن طولاني مدت ميزان تري‌گليسريد، کلسترول، فشار و قند خون را افزايش داده و ترشح هورمون اشتها را بيشتر مي‌کند. تحقيقات انجام شده توسط جامعه سرطان ايالات‌متحده در سال 2010 نشان داد، نشستن بيش از 6 ساعت در روز درست به اندازه سيگار کشيدن و حتي بيشتر از آن مي‌تواند به سلامت انسان‌ها آسيب وارد کند. البته زنان بيشتر از مردان بر اثر نشستن‌هاي طولاني‌مدت آسيب مي‌بينند که دليل احتمالي آن هم فعاليت هورمون‌هاي زنانه مانند استروژن است. براي مثال زناني که عادت به نشستن طولاني‌مدت دارند با احتمال 37 درصد بيشتر از زناني که کمتر از 3 ساعت در روز مي‌نشينند، ممکن است ظرف 13 سال آينده به سرطان دچار شوند. اين آمار براي مردان حدود 18درصد است که نشان مي‌دهد ميزان خطر براي آنها کمتر است.

عامل سرطان‌زاي شماره 10:
آبميوه‌ها مصنوعي
قبلا تصور مي‌شد نوشيدن يک ليوان آبميوه بهترين روش براي شروع روز است. اما دانشمندان معتقدند مصرف بعضي از آبميوه‌ها نه تنها مفيد نيستند، بلکه خطر مبتلا شدن به سرطان را هم افزايش مي‌دهند. آبميوه‌هاي صنعتي به قدري شکر دارند که بدن را براي جذب و حتي دفع اين مقدار با مشکل مواجه مي‌کنند .
در حقيقت طي روند توليد و بسته‌بندي آبميوه‌ها، بخش زيادي از ترکيبات ضدسرطان آنها از بين مي‌رود. دانشمندان استراليايي تصميم گرفتند تاثير مصرف ميوه‌ها، سبزيجات و انواع مختلفي از آبميوه‌ها را در پيشگيري از سرطان بررسي کنند. بعد از انجام تحقيقات روي 2 هزار و 200 نفر، آنها متوجه شدند خوردن ميوه‌هايي مانند سيب و گلابي و سبزيجاتي مانند کلم بروکلي و گل کلم احتمال ابتلا به سرطان را کاهش داده و در عوض نوشيدن آبميوه‌هاي صنعتي اين احتمال را افزايش مي‌دهد. اين تحقيقات همچنين نشان داد افرادي که بيش از 3 ليوان در روز از اين آبميوه‌ها مصرف مي‌کنند با احتمال بيشتري به يکي از انواع سرطان‌هاي روده دچار مي‌شوند. در هنگام توليد آبميوه‌هاي صنعتي بخش مهمي از مواد ضدسرطان مانند فيبر، ويتامينC و مواد شيميايي موسوم به آنتي‌اکسيدان‌ها از بين مي‌روند. در عوض شکر زيادي در اين نوع آبميوه‌ها مصرف مي‌شود که ممکن است به رشد تومورهاي سرطاني کمک کند. البته آبميوه‌هاي کاملا طبيعي هم شکر زيادي دارند، اما به دليل داشتن مواد ضدسرطان استفاده از آنها به انواع صنعتي و ديگر نوشابه‌ها ارجحيت دارد.
منبع: مجله سيب سبز